Thursday, December 30, 2010

Congrats Malaysia

Cuti besok weh....hmmm, mmg bola can unite people kan.. ape2 pun congrate Malaysia, n Thanks to PM, announce cuti besok...

p/s: KL to Penang, tomorrow.. :(

Monday, December 6, 2010

"Pro n Cons"

JUN

berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya

OKTOBER

suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik, dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri
tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera, dan seni
pengasih, penyayang, dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

p/s: tolong aku cari kesesuaian....

"Kalau Cinta"

Friday, December 3, 2010

"Flying Without Wings"

Everybody's looking for a something
One thing that makes it all complete
You'll find it in the strangest places
Places you never knew it could be

Some find it in the face of their children
Some find it in their lover's eyes
Who can deny the joy it brings
When you've found that special thing
You're flying without wings

Some find it sharing every morning
Some in their solitary lives
You'll find it in the words of others
A simple line can make you laugh or cry

You'll find it in the deepest friendship
The kind you cherish all your life
And when you know how much it means
You've found that special thing
You're flying without wings

So, impossible as it may seem
You've got to fight for every dream
Cos who's to know which one you let go
Would have made you complete

Well, for me it's waking up beside you
To watch the sunrise on your face
To know that I can say I love you
In any given time or place

It's little things that only I know
Those are the things that make you mine
And it's like flying without wings
Cos you're my special thing
I'm flying without

And in this place I long to be
You'll be where it ends
I'm flying without wings
And that's the joy you bring
I'm flying without wings

p/s: so much to think..

Saturday, November 27, 2010

Rasa Cinta Sebagai Pil Tahan Sakit?

Penyelidik dari UNiversiti Stanford mendapati rasa cinta yang mendalam boleh mengurangkan kesakitan. Ia bertindak seperti dopamin pada oak sama seperti kesan penggunaan dadah seperti kokain. " Sistem melegakan kesakitan ini berkait dengan sistem ganjaran," kata Dr. Sean Mackey, ketua jabatan pengurusan kesakitan di Sekolah Perubatan di universiti tersebut."Cinta terbabit dengn sistem otak yang melibatkan ganjaran dan hampir menyerupai sistem yamg terlibat dengan ketagihan." Kajian selama 30 tahun mendapati bahagian yang dikaitkan dengan rasa cinta yang mendalam serupa dengan bahagian ubat untuk mengurangkan kesakitan.Jadi apabila anda fikirkan mengenai yang tersayang,berlaku tindak balas dramatik di bahagian otak yang terlibat dengan ganjaran - bahagian yang sama 'dihidupkan' aoabial mengambil kokain atau memenangi banyak wang.

p/s: ciplak lam majalah i-SIHAT bulan 12 2010. For more info, rujuk majalah ini.

Friday, November 26, 2010

Regret n Repent

"Think everything happen have a reason, never regret. The hard times that
you go through build character, making you a much stonger person"

And So I repent

For the thing that i have done

And the thing that in my mind

Whart does it feel wrong?

And So I repent

oh, God.Plz forgive me

Need Your mercy.

And So I repent

p/s : try to forgive yourself..

Tuesday, November 23, 2010

Stay / Looking 2wards Others

Membuat keputusan bukan sesuatu yang mudah. Perlu ada keyakinan, perlu ada toleransi, perlu ada faktor penyebab, pro n cons..Dan yang paling penting, cara kita berfikir. Memberi penyelesaian ke memberi masalah.Memudahkan ke Menyusahkan. Jadi,perkara yang perlu dan digalakkan buat, banyak kan solat Istikharah. Ni panduan nya:


1.Niat Solat Istikharah
Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta'ala


2. Rakaat Pertama, AlFatihah dan AlKafirun, Rakaat ke2, Al-Fatihah dan AlIkhlas.

3.Sesudah Salam, berDoa Solat Istikharah

"Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini........baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu."

p/s: Berkesan utk yang ragu2 dlm membuat keputusan.

Sunday, November 21, 2010

1 maSa duLu

Tahun 2009 dan awal 2010, bukan setakat Malaysia tetapi dunia secara keseluruhannya dikejutkan dgn penularan penyakit H1N1,dulu kalau ditanya semua boleh jawab, tetapi sekrg mungkin dikalangan kita jwb, dah xd ape2 da skrg..semua dah selamat..kkdg terlintas difikiran jugak penyakit2 ni bermusim ke?Mmg sekrg da kurang penularan nya tapi tak semestinya xd. dan x semestinya, kita x perlu menjaga kesihatan diri dan keluarga, kebersihan makanan dan sebagainya. Isu kesihatan tak boleh dipandang remeh, dan salah satu yg perlu dijaga kebersihan makanan dan minuman harian kita la. Jadi, apa2 pun 'prevention is better than cure'. Sedikit pasal H1N1 ni,Sebarang maklumat lanjut pasal H1N1 boleh menghubungi talian hotline ni 09 5492545

"Simptom Virus Influenza A (H1N1) terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan.

Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik."




p/s: Tengah cari info pasal kesihatan kat adik aku yg nk amik exam SPM ni. dan tak tau le berfungsi ke x lg talian hotline ni.

Sunday, November 14, 2010

“ukur baju di badan sendiri”

“To Spend or Not to Spend?" or "How Do We Control Our Spending Habits?"

Memang sesuai utk sesape yg yg asik belanja je, gatal je tgn nk kuarkan duit tak tentu pasal.hehehe (cth:aku)

1.we should spend according to our budget,we need to have a “Spending Plan” in the first place. E.g: kalo nk raya belik before festive, atau time mega sale. haa, skali je spend.cukup.Time tu kan myk brg cantik2 dan murah la jugak.
2. a Smart Consumer - cube compare price dgn kedai2. Kat cni murah,kat sana mahal. Cth, jgn masuk 7 eleven, pegi kedai 99 Mart,murah cket.terutama kalau nk beli Mee Maggi.hehehe.Tp kalo nk beli prepaid, kedai 99 Mart xd.haha.
- Branded Stuff, hhm, go 4 it, kalau jenis beli setahun,2 thn,3 thn sekali.Kalau jenis yg soping xingat dunia, go 4 branded stuff, not preferable. overspend? jgn pinjam duit merata2..
3. dengan kata lain, yg paling penting.Piki dulu nk beli sesuatu.Worth ke tak, kalau nk menunjuk2, tak payah..buang karan je. Org len pun d duit jugak
.

p/s: Sumber - http://www.akpk.org.my/Articles/BUDGETING/HowToControlYourSpending

Thursday, November 4, 2010

Kedah n Perlis

Banjir...banjir kat kedah n perlis.Bila baca paper bahagian yg aku paling fokus skali, tp kat tmpt aku xd kena.Kalo kena tak tau la tmpt lain cam na.Area yg paling worse kubang pasu n jitra. hhhmmm, my kazen siap da wat unit amal lg.(tapi nama anak nya Amal Imtiaz,hhhm..amal yg mana satu ni?) ...tulun apa yg ptt kat Jitra. So, iktibar bila banjir, bersyukur pada Allah panjang kan umur kita. Thank You Allah.






Monday, November 1, 2010

'Dont Say It Too Late'

Align CenterIt doesn't take much to learn
when the bridges that you burn
Leave you stranded feeling alone
It doesn't take much to cry
when you're living in a lie
And deceiving that someone who cares
If I could turn back the time
I would put you first in my life

And I would risk it all for you
to prove my love is true
I'll build a wall around my heart
that would only break a part for you
Can change the way I feel
so tell me what's the deal
Don't say
Don't say it's too late

And now
The hills are getting hard to climb
I'm runnin' out of time
My decisions are pending on you
And I will accept the blame
for burnin' out the flame
Hoping the story will twist once again
If I could turn back the time
I would put you first in my life

And I would risk it all for you
to prove my love is true
I'll build a wall around my heart
that would only break a part for you
Can change the way I feel
so tell me what's the deal
Don't say
Don't say it's too late

Now I'm
Layin' it all on the line
For you

And I would risk it all for you
to prove my love is true
I'll build a wall around my heart
that would only break a part for you
Can change the way I feel
so tell me what's the deal
Don't say
Don't say it's too late

Tuesday, October 26, 2010

kena tangkap ngan polis baru nk jadi baik?

KUALA LUMPUR: Seorang anak yang mabuk sanggup bertindak luar batasan apabila mendukung dan cuba mencampakkan ibu kandungnya sendiri dari tingkat 14, sebuah flat di sini, selepas tiba-tiba naik berang mendengar syarahan ibunya agar bertaubat, malam kelmarin.

Bagaimanapun, wanita berusia 47 tahun dan bekerja sebagai pekerja pembersihan itu terselamat daripada maut apabila sempat meronta dan melarikan diri sebelum membuat laporan polis selepas tidak tahan dengan sikap liar anak lelakinya yang berusia 22 tahun itu. “Difahamkan, suspek yang tidak dapat berfikir waras mengamuk tanpa sebab di dalam rumah dengan sengaja menjerit dan membuat bising. Tidak cukup dengan itu, suspek turut merosakkan perkakas rumah. “Walaupun diminta ibunya supaya menghentikan perbuatan itu, suspek bertambah ganas apabila mula membaling barang kaca seperti pasu hingga pecah.

“Tidak cukup dengan itu, suspek turut memecahkan tingkap kaca rumah menyebabkan ibunya hilang sabar dan menjerit mengarahkan anaknya berhenti daripada berkelakuan liar,” katanya.


Difahamkan, mangsa cuba menasihatkan anaknya itu supaya berubah dan menjadi anak yang baik, selain menghentikan tabiat buruknya yang gemar pulang mabuk.


Namun, nasihat ibunya itu menyebabkan suspek menjadi bertambah ganas sebelum mengugut mahu membunuh wanita berkenaan dengan mencampakkan mangsa ke bawah.


“Bagaimanapun, mangsa yang cuba ditarik suspek melarikan diri sebelum segera menghubungi polis bagi mendapatkan bantuan selepas bimbang dibunuh anaknya sendiri.


“Polis yang segera datang sebaik menerima laporan kemudian memberkas suspek yang ketika itu masih berada di rumah,” katanya.


Menurutnya, polis menahan reman suspek selama tiga hari sebelum dihantar ke Balai Polis Bukit Jalil di sini, untuk tindakan lanjut mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan.


“Bagaimanapun, suspek yang bekerja sebagai penjual tiket wayang dibebaskan pada hari sama selepas ibunya tidak sampai hati dan menarik semula laporan polis yang dibuat.


“Susulan penarikan semula laporan polis terdahulu yang dibuat mangsa, polis melepaskan suspek yang berjanji berkelakuan baik,” katanya.


p/s: patut la ramai pompuan sekarang pilih lelaki yg tua2 jadi calon suami...ni la salah satu faktornya..

Wednesday, October 20, 2010

bOLEh MEnCintaI taPi taK bOleh MemiLiKi

Perumpaan ni mengingatkan saya pada seseorang yang very close to me until now, but there are limit between us. Dia sentiasa di hati dan mungkin akan terus berada disitu sampai one day somebody else boleh atau berjaya take over the place. and what I can say, before that day, he will always remain there,in my heart...

p/s: post after dengar lagu dr UNIC, Insan Bernama Kekasih.





Sunday, October 17, 2010

Maher Zain-Hold MY Hand

Dunia 'muka buku'

" Facebook is a social network services and launched in 2004 operated by Facebook Inc.As of July 2010 there are more than 500 million active users.


Percaya atau tidak semakin ramai dikalangan kita mempunyai akaun "muka buku" , dan sgt kurang yg tidak mempunyai akaun ini.Fenomena facebook ini semakin mendapat tempat apabila tidak kira commercial company, artist, doctor, clinic, tv programe, radio station dan lain2 turut mempunyai akaun ini. Konon nya mudah dihubungi, berkomunikasi. Mmg tak dpt disangkalkan. Tidak hairan la Perdana Menteri kita, Dato' Sri Najib Tun Razak membuat satu perjumpaan dengan rakan2 facebook nya dulu.

"It has also been banned at many places of work to discourage employees from wasting time using the service."

Hehehe..knp smpai akaun 'muka buka' ni kena banned? Kkdg, bermain dgn facebook boleh membuatkan prestasi kerja menurun, kerja tak siap sbb leka bermain dgn facebook.Bukan ke facebook hnya utk brkomunikasi..?hhm, korang lum abis explore ke? Ada game la kat facebook. Pada pendapat sy, game dlm facebook la salah satu tarikan utk mempunyai akaun facebook. Di tmpt kerja terutama government jrg kita dgr facebook ni kena banned, btol x...? Mungkinkah facebook penyumbang kpd government based company kurang meningkat? Atau sebenarnay worker government based ni dah terbiasa dgn kehidupan buat kerja ala kadar tp gaji nk tinggi... hhmm...

p/s: atau aku yg piki mcm ni..?sbnrnya tak berlaku pun...hehehe..

Friday, October 8, 2010

Syawal yang 30

Sesudah berpuasa sebulan Ramadhan, datang sebulan Syawal. Sesudah kedua-duanya, tunggu tahun depan kalau dipanjang kan umur,insyaAllah.Sepanjang berpuasa, tak makan, sepanjang syawal,makan memanjang.(dengan open house yang sebulan).
Cerita disebalik Syawal, ibadat sebulan dalam bulan Ramadhan harap dpt dikekalkan sepanjang2 usia, bkn selepas Ramadhan semua tinggal. Sebulan berpuasa bukan alasan utk makan sepuas2nya di bulan2 yg lain. Sebulan berpuasa bukan alasan utk kembali melakukan 'habit' yg telah ditinggalkan.
Cerita disebalik Syawal, jaga kesihatan sebagaimana puasa Ramadhan mengajar kita. Diiringi dengan puasa 6 hari Syawal dan puasa2 sunat yg lain sepanjang tahun.
Cerita disebalik Syawal, siap melaram lagi pegi open house, siap bergembira dengan duit raya yg dapat (dapat lg duit raya w'pun umur dah 25 thn) dan dipenghujung Syawal, siap da g tgk wayang 18 PL (bodohnye cite pirahna).hehehehe.
p/s: Baru bermakna sebulan Ramadhan dan sebulan Syawal. Gambar raya, akan diupload kemudian.ok.belum sempat nk edit.

Friday, September 3, 2010

Kad raya....

Lupa plak saya nak ucapkan Selamat Berpuasa.Dah nak abih puasa da pun. Ramadhan adalah satu bulan yg cukup dan penuh keberkatan. Dalam bulan ni, ada satu malam yg setiap muslim ingin kan dibulan Ramadhan ni. Org yg terpilih sgt beruntung. dan saya pun salah seorang yg bercita2 menginginkan malam ini.Malam Lailatul Qadar.Antara keberkatan malam ini ialah ibadat nya menyamai dengan seribu bulan. Wah...malam yg hebat..
Bersama2 lah kita berusaha utk menambahkan keimanan pada yg Esa. Salah satu sabda Nabi SAW :""Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya. (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)" (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim). Jadi jgn pentingkan diri, kejut la satu keluarga utk bangun qiam,ok.Boleh mengeratkan silatuttahim sekeluaga.

Tuesday, August 24, 2010

melampau la plak...

Kempunan nk beli novel2...huhuhu..tp tiap kali masuk mph atau mana2 kedai buku, mesti kuar menonong je tak beli pa2 pun..sbb..?sbb nya rasa mcm semua crita novel ni sama je..da busan.hehehe,kalo nk beli yg crita berlainan ada...tp bkn panggil novel,panggil buku...hehehe.. rasa mmg ptt tukaq taste buku plak kot.asik baca novel yg menambah kan imaginasi je..dan layan kan je..sumtime kena cari bahan pembacaan yg berat yg boleh menambahkan ilmu insted menambahkan imaginasi khayalan smata2.

p/s: yg melampau nya, mengantok time baca buku, tak nak tido time baca novel.hahaha.



Saturday, June 26, 2010



p/s: Love the story.Mmg best.
Posted by Picasa

Wednesday, June 23, 2010

Weeding Cik Nisa n Nabil


p/s May they live happily ever after.

Wednesday, June 16, 2010

Karate Kid.....next:....?


Name pun menghabiskan masa, tgk wayang satu2 nye agenda yg da lama tak dimasukkan dalam event of the day. Jadi, ari Sabtu ari tu, bertempat di TGV wangsawalk...hehehe, wayang karate kid jadi tontonan. Best bila gandingan Jackie Chan dan budak kecik. Comel lak rasa budak itam tu.hehehe. Karate Kid tak mengecewakan..Patut tonton.

p/s: Next wayang tak fikir lg..

Monday, June 7, 2010

Hormati dan ingat ibu bapa...

Anak2 anugerah dan amanah kepada ibu bapa.. dan begitu juga sebaliknya Ibu bapa anugerah dan amanah kepada anak2.Kecik2 dl, parent kita yg jaga dan didik kita. Jadi apa masalah nya kalau bilA dah dewasa, kita sebagai anak2 pulak yg menjadi penjaga mereka. Hormatilah mereka, wpun apa yg dikatakan,membebel dan sebagai nya, apa yg dorg ckp adalah yg difikirkan terbaik utk kita. Dan kalo bebelan itulah yg difikirkan masalah, cuba renungkan balik, kita yg ckp byk pun dikira membebel la kan, kjap2 merungut keje myk dan sebagainya.
Kalaupun dah beristeri, bersuami wpun yg single mingle ni..(hehehe)..yg bermakwe, berpakwe, jangan dilupakan mak dan ayah..hargai mereka selagi mereka hidup, sesungguhnya mereka sgt menyayangi kita wpun tak tunjuk, tak ckp "we love u" n so on. Sedihnya, bila ditgk ibu dan bapa yg tak dilayan anak2 bila meraka memerlukan bantuan, sedihnya bila mereka sedih mengingatkan anak2 mereka jauh tak balik menjenguk, menziarah di kg hatta seminggu sekali atau sebulan sekali, sedih apabila mereka mengenangkan anak2 yg sibuk bekerja dr memikirkan kesihatan, batuk demam.
Sesungguhnya, mereka adalah anamah dan anugerah dr Allah utk menguji ketaatan anak2..

Nisa n Nabil Their Weeding Day





next....
















p/s: semoga berbahagia. Next, knuri kak piah..tp tak tau boleh pegi ke x...johor nun....

Saturday, June 5, 2010

Deman Bola ke Ni?












crite disebalik gambar2 ni...abg si budak comel ni nk beli kasut bola yg berharga RM---.-- kot. Mak n Ayah nya pun masuk la kedai Adidas kat Pacific Shopping Mall kat AS. tp yg extreme peminat bola, si kecik ni.....hahahah...cium bola kat kedai tu.

Tuesday, May 18, 2010

Turki p@rT 2










p/s: terlalu banyak gambar yg nak d post. wait for turki part 3..soon..

Tuesday, April 6, 2010

Trip to Turkey (part 1)


p/s: nnti2 post lagi..x sempat..

Monday, February 1, 2010

aku yg makin gemuk...

Diet...diet..dan diet...
1.Nikmati banyak buah-buahan, sayuran, makanan bijirin penuh dan kekacang
2.Makan dengan kadar sederhana makanan seperti daging kurang lemak, ikan, tenusu rendah lemak dan lain-lain protein.
3.rancangkan saat-saat untuk menikmati makanan
4.Pengambilan sajian makanan dan snek kerap dapat mengelakkan anda bermakan dengan keterlaluan.
5.Sukatan makanan harus diawasi
6. Kegiatan fizikal utk Orang dewasa harus menetapkan 30 minit sehari, seperti bermain secara aktif, berjalan, berlari dan bersukan setiap hari.
7.Boleh dipecahkan kepada tempoh masa yang pendek. Contohnya 3 kali berjalan cepat atau berbasikal selama 10 minit setiap kali.

p/s asik mengadap pc je....main game or game bola sepak. lansung x membawak kesan.hehehe

Monday, January 18, 2010

m@$1h JeL@$

Beralih musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi, dikau pergi


Penjara, hidup ini penjara
Tanpa ada simpati
Kepada sang kekasih
Yang dilanda, yang dilanda kehilangan

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Ratib sendu
Bergetar dalam kalbu
Hingga menitis linang
Dari kelopak mata
Keranamu, keranaku dipisahkan

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Sudah suratan takdir begini
Segalanya sementara
Selagi hayat ku masih ada
Kau bertakhta di hatiku

Beralih musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi, dikau pergi
Dikau pergi

p/s the end
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...